Zadnje pretraživanoObriši sve
Nema rezultata za traženi pojam!
JBL L100 Classic - klasika sa zasluženim pedigreom

JBL L100 Classic - klasika sa zasluženim pedigreom

08. 02. 2024.

Zvučnici JBL L100 Classic koje možete vidjeti i poslušati u našoj slušaonici, u današnje vrijeme izgledaju kao da su ispali iz audio-vremeplova, no ako si dozvolite da uz L100 Classic provedete neko vrijeme shvatit ćete da je "ono neobično" u njihovom slučaju sve samo ne mana. Ukoliko imate bilo kakvu naklonost za vintage stil kojega uz L100 ne možete ne primjetiti, za očekivati je da ćete uživati, ili još vjerojatnije zaljubiti se u njihov impresivan zvuk.

 

Ono što L100 Classic jest danas, neraskidivo je vezano za priču o njihovom nastanku. U najkraćem, JBL L100 Classic je tehnički osuvremenjena verzija zvučnika JBL L100 "The Century", jednog od najpopularnijih JBL zvučnika svih vremena, a tek taj iza sebe ima vrlo zanimljivu priču.

 

Sedamdesetih godina XX stoljeća JBL će se već sasvim uspostaviti kao prvo ime među proizvođačima vrhunskih velikih studijskih monitora, poput legendarnih JBL 4350, no u šezdesetim godinama JBL je bio tek na putu stjecanja tog statusa. Monitor JBL 4320 je već bio prisutan u mnogim značajnim studijima poput Abbey Roada (producent Beatlesa George Martin čuo ih je u SAD i odlučio donijeti kući), no razvoj studijske opreme u to vrijeme i pojava malih neovisnih studija stvarali su sve veću potrebu i za monitorima kompaktnijih dimenzija. Nakon dvije godine razvoja, JBL je predstavio jednu od svojih najvećih ikona - monitore JBL 4310. Popularnost i prihvaćenost je bila ogromna, novi JBL 4310 ubrzo je postao standardni kompaktni monitor u studijima Deutsche Gramophon, Capitol, EMI, Decca, RCA, Reprise, Warner Bros. i drugima.

 

Ubrzo je primjećeno kako je veliki broj glazbenih profesionalaca naručio kompaktne JBL monitore i kao vlastite kućne zvučnike. Nova uprava u JBL-u nije gubila vrijeme - odlučeno je da će se razviti i verzija za hi-fi odnosno kućnu uporabu, da će ona zadržati tehničke karakteristike studijskog uzora, no tražio se dizajnerski vizualni začin koji će jasno odrediti da su to zvučnici naviših kriterija prikladni i za fine interijere. Taj detalj koji određuje formu L100 su danas iznimno prepoznatljivi spužvasti grillovi od polja krnjih piramida nazvani Quadrex. Tehnička inspiracija došla je od materijala koji se već koristio kao zaštita na mikrofonima - pjene otvorenih pora. Logika je sugerirala da ako je materijal dovoljno akustički transparentan za mikrofone, za očekivati je da će biti i za zvučnike. Istraživanje je pokazalo da je to doista tako. U ljeti 1970. godine predstavljen je JBL L100 a u toj je dekadi bio ne samo najpopularniji JBL već i najpopularniji zvučnik uopće. Sedamdesetih godina prodano ih je više od 100.000 pari.

 

JBL L100 Classic je zvučnik za 21. stoljeće koji će se dobro snaći sa strogim audiofilskim zahtjevima, kao i s postavima koji od njega traže da s lakoćom energično puni velike i male prostore glazbom, bilo postavljeni sasvim uz zid na niskim stalcima, na podu, na komodama ili policama koje za njega imaju mjesta.

 

Zvučničke jedinice su nalik na one od prije pedeset godina, no radi se o značajno naprednijoj tehnologiji, koja omogućuje i pametnije rješenje skretnica za zvučnike. Koliko je ozbiljna i sposobna tehnologija ugrađena u L100 Classic možda će vam dočarati ovaj podatak - jedan kompletan zvučnik ima masu od 27 kg, a od toga je čak 10 kg masa njegove bas jedinice. Osobine tog basa su prilično izvan dosega uobičajenih kućnih bas zvučnika. Titanijski visokotonac i srednjetonac su jednako impresivni pa taj trio stvara vrlo harmoničnu cjelinu. Novi kabineti, nešto veći nego kod klasičnog uzora su odlični, a grillovi ljepši nego ikad i dolaze u tri boje - antracitnoj, te poznatima JBL narančastoj i JBL plavoj. Za L100 Classic je moguće naručiti i odgovarajuće stalke JS-150.

 

JBL L100 zvuče vrlo prirodno, ležerno, ritmično i kao da im ništa nije teško. Vokali su izražajni, sugestivni i plijene pažnju. Velika orkestralna glazba zvuči grandiozno, mali sastavi intimno, a pop i rock uzbudljivo koliko i glazbena ideja njihovih autora. Praktički su jednako zabavni i na malim i na većim glasnoćama, no ne traže da u njih ulijevate snagu kako bi vas glazba ponijela.

 

Jedna od mogućnosti koje su nestale s gotovo svih današnjih zvučnika je mogućnost podešavanja tonske ravnoteže izravno na zvučnicima. JBL L100 Classic su to zadržali u vidu dvije kontrole, one srednjetonca i visokotonca. Priručnik sažeto ali odlično opisuje kako ih je najbolje koristiti - "nulti položaj je odlično podešenje za početak, a ispravan položaj je onaj koji vama zvuči najbolje" - još jedna zraka zdravog razuma koja dolazi uz ove zvučnike koji kao da ne znaju razočarati svojom vizijom dobrog zvuka. Spomenutim kontrolama možete prigušiti srednjetonac i visokotonac za do oko 6 dB u širokom pojasu oko 1 kHz odnosno 10 kHz, ili ih u istom području poglasniti za do oko 2 dB.

 

U našoj slušaonici najčešći partner za JBL  L100 Classic je također JBL pojačalo - moćni SA750, integrirano pojačalo od 2 x 120 W u G-klasi koje u sebi ima ugrađen mrežni player sa Tidal i Spotify connectom. Izvanredan dodatak ovom pojačalu je i Dirac Live sistem za korekciju akustike sobe. To je trenutno jedan od najsofisticiranijih sistema za ugađanje zvučnika, a sa strane korisnika se izvodi jednostavnom procedurom uz mjerni mikrofon koji dolazi uz pojačalo. Izgledom je JBL SA750 prirodan partner modelu L100 Classic, dizajnerski također govori retro jezikom, a inspiriran je prekrasnim pojačalom JBL SA600 iz šezdesetih godina, sa stranicama koje su finiširane u identični orah kao i zvučnici.

 

No L100 nikad nije bio one-trick-pony te ih se itekako isplati iskušati i s drugačijim amplifikacijama. Sasvim će pristojno (zapravo odlično…) svirati i sa Arcamom A15 ili audiolabom 7000A, ili čak Yamahom R-N800A ako želite cijenom vrlo povoljno i sasvim integrirano rješenje, no treba ih doživjeti uz nešto tako dobro kao što je kombinacija Primare i35 Prisma integrirano pojačalo i CD35 CD player, spojene sa zvučničkim kabelima Black Rhodium Polka. Osi zvučnika razmaknuli smo 210 cm, što je sasvim izvedivo i u malim prostorima te našli jako dobru poziciju na skoro istoj udaljenosti od zvučnika. Kad smo kod postava zvučnika, slijedi još jedna digresija koja ilustrira napredak modela L100 u ovih 50 godina. Naime priručnik za originalni L100 Century iz 1970. godine upućuje da zvučnike treba postaviti tako da slušatelj i zvučnici tvore kut od 40 stupnjeva što je položaj slušanja dosta udaljen od zvučnika. Priručnik suvremenih L100 Classic za isti kut preporučuje od 40 do 60 stupnjeva, što je rezultat osjetno povoljnije disperzije, odnosno načina širenja zvuka u prostor. To poboljšanje je postignuto boljim zvučničkim jedinicama i izvedbom skretnice.

 

Vratimo se slušanju L100 uz Primare -  bilo uz hi-res streaming ili CD-ove, praktički nema snimke uz koju nemate osjećaj da je između vas i izvođača samo zrak. Teksture i uvid u događanja u glazbi su kao da imate ogromne slušalice, ali s jednom tako taktilnom energijom u basu koja pokreće ono plesno u slušatelju kao kad stojite ispred pristojnog benda. I sve to na umjerenim glasnoćama. Što opet ne znači da L100 nećete htjeti slušati glasno, jer, o itekako hoćete.

 

Ispred sebe gledate za današnje pojmove pomalo zdepaste zvučnike koje po svim audiofilskim pravilima sjede prenisko na stalcima, no i uz širom otvorene oči čujete nešto sasvim drugo - izvanredno jasan zvuk koji nije nimalo naporan, uz zvučnu sliku koja je toliko stabilna da se čini kako i fizički postoji treći centralni zvučnik, što je pogotovo frapantno kod glazbe s vokalima. Jednako je uzbudljivo što stare snimke na L100 zvuče svježe kao i one moderne, što je kameleonstvo koje omogućuje da si uz L100 izgrađujete i razvijate glazbeni ukus, što je vjerojatno i najveća vrijednost zvuka kojeg daju.

 

Na kraju, sasvim je jasno da je JBL L100 Classic jedan od najpoželjnijih zvučnika u svojoj klasi ne zato što je dopadljiva reinkarnacija nekoć popularnih zvučnika u kratkoj plovidbi po retro valovima, već zato što apsolutno zaslužuje da ga se doživljava kao suvremeni zvučnik - s tehnologijama koje su bez opravdanog razloga zaboravljene u mainstream zvučnicima. Ako zvuk svoje glazbe volite kao cjelovitu, tjelesnu i ritmičnu pojavu s pravom težinom i dubinom zvuka, i očekujete da vas nerijetko prođu trnci od onoga što slušate, uz JBL L100 Classic zabavit ćete se kao nikada do sada.

Vidimo se u slušaonici :)

Prijavite se za termin u našoj slušaonici i poslušajte uživo. ➡️ Rezerviraj termin za slušanje

 • Ronis Čakovec
 • Svetojelenska cesta 25, Čakovec
 • +385 40 396 039
 • ronis.ck@ronis.hr
 • Radno vrijeme:
 • Radnim danom i subotom od 8 do 20 sati. Nedjeljom i praznikom zatvoreno.
 • Ronis Zagreb
 • Avenija Dubrovnik 15A, Zagrebački Velesajam
 • +385 1 6620 705
 • ronis.zg@ronis.hr
 • Radno vrijeme:
 • Radnim danom od 9 do 19 sati Subotom od 9 do 14 sati
 • Webshop
 • Svetojelenska cesta 25, Čakovec
 • +385 40 396 536
 • webshop@ronis.hr
 • Radno vrijeme:
 • Radnim danom od 8 do 16 sati
Webshop
 • Rezerviraj termin u Hi-Fi slušaonici
 • Avenija Dubrovnik 15A, Zagrebački Velesajam
 • +385 1 6620 705
 • ronis.zg@ronis.hr
 • Radno vrijeme:
 • Radnim danom od 9 do 19 sati Subotom od 9 do 14 sati